XI Jornades Tècniques de Red ISEM

Publicat el 28 oct., 2024

L’èxit de treballar de forma col·laborativa

La Fundació Els Tres Turons va participar a les XI Jornades Tècniques de Xarxa ISEM, que es van celebrar del 22 al 24 d’octubre a València. Aquest esdeveniment, que coincideix amb el 20è aniversari de la Fundació SASM, va reunir experts i professionals del sector per a debatre sobre la rehabilitació psicosocial a l’estat espanyol.

Les presentacions van incloure temes clau com la qualitat dels serveis de salut mental, models innovadors d’atenció i la transformació digital en entorns residencials. La participació activa de persones amb experiència directa en trastorns mentals va enriquir les discussions i va reflectir un canvi de paradigma en l’enfocament cap a la salut mental. A més, es van fer tallers i taules rodones que van fomentar l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques entre les 21 entitats participants.

La jornada va cloure amb un acte de cloenda que va reafirmar el compromís col·lectiu per millorar l’atenció a persones amb problemes de salut mental.

Dia 22 – Visita al CREAP

El dia 22 va començar amb les activitats de les XI Jornades Tècniques de València, visitant el CREAP. Juan Lázaro, director del CREAP, va compartir la història del centre i la gestió del coneixement que fan. Des del centre s’investiga, es fan guies de bones pràctiques, tenen un servei de consulta i fan jornades i esdeveniments de difusió, a més de ser molt actius a les xarxes socials.

La pluja va fer que s’ajornés al 24 la visita al Centre del Carme CC i al centre històric de la ciutat.

Dia 23 – Les Jornades Tècniques

Les XI Jornades Tècniques de Xarxa ISEM van arrencar el matí del 23 amb Silvia García Esteban com a moderadora a l’edifici Veles e Vents de València. Autoritats com Bárbara Congost, Pablo Sánchez, Julián Sáez i Vicente González van donar la benvinguda als assistents. En la seva intervenció van destacar que les jornades tècniques són vitals perquè s’avança a la feina per a les persones amb reptes de salut mental.

De 10 h a 11 h va ser el torn de la ponència d’Andrés López Pardo, psiquiatre i responsable de comunicació i lluita antiestigma de FAISEM, sobre el “Passat, present i futur de la RPS a Espanya”, que va aportar un enfocament essencial per a entendre la rehabilitació psicosocial.

López va destacar que la rehabilitació psicosocial és una crida a què hem de respondre tots: joves, experts i polítics. Va més enllà de pal·liar símptomes; és transformar vides amb rigor científic. El context importa, i la confiança dels professionals és clau per a la recuperació.

Després va començar la taula de debat sobre nous models d’atenció psicosocial amb María Lomascolo i Adolfo Cangas. Van parlar sobre el compromís antiestigma i la innovació en la intervenció per a persones amb TMG.

Maria Lomascolo, acompanyant terapèutica i peer to peer, va explicar que Obertament lidera la lluita antiestigma en salut mental, abordant problemàtiques en diversos àmbits amb programes d’activisme. Els seus models datenció, basats en evidència científica, avaluen i distingeixen entitats compromeses.

El Dr. Adolfo Cangas Díaz, Catedràtic de la Universitat d’Almeria, va presentar els avenços en l’atenció psicosocial a la pponència “Innovació social en la intervenció de persones amb TMG: projecte SM escolta Almeria”. Hi va destacar l’augment de problemes de salut mental en joves i la necessitat de prevenció. Amb el projecte han atès 50 persones a 200 reunions. “Quan ajudes et pots equivocar; quan acompanyes, no”, va afirmar Cangas.

La segona part de les XI Jornades Tècniques de Xarxa ISEM a València van continuar amb les presentacions:

“RED ISEM AVUI: Qualitat en serveis, formació professional i drets humans en salut mental. Compromesos amb l’excel·lència i el respecte”. La coordinadora de l’entitat, Sara Marcos, va destacar la importància de la qualitat a les entitats de salut mental. Va presentar el projecte #ISEMconQ sobre mesurament d’indicadors de qualitat, va anunciar un curs formatiu sobre gestió de qualitat per dins i fora de l’organització, dins del #DISEMinar, i la col·laboració d’un protocol de formació en drets humans per a professionals.

Va continuar Claudio Alamán, presentant el seu innovador “Model SASM d’atenció a persones amb TMG”. Des del 2021, han implementat programes com rehabilitació individual, acompanyament preventiu i intervenció en crisi, sempre prioritzant les necessitats dels usuaris.

Després, Jesús Rienda va explicar com va ser l’experiència de transformació digital en entorns residencials per a persones amb TMG, a través de projectes com #DIGISEM, i d’una aplicació per a gestionar activitats i, amb la col·laboració de Patricia Pons, en un projecte que utilitza Realitat Mixta per a millorar l’atenció i garantir accés igualitari a tractaments de qualitat.

Finalment es va presentar la iniciativa #GAMISEM, el I Torneig Nacional de Videojocs amb Ulleres de Realitat Virtual, acompanyada d’una campanya de captació de fons.

Les jornades van continuar amb la taula rodona “En primera persona”, on Silvia García va parlar sobre “Acompanyar la psicosi”, José Arcadio Marín va compartir la seva experiència en primera persona en entorns residencials, i Antonio J. Serrano va representar “Amb Experiència Pròpia”.

Antonio J. Serrano, com a coordinador de la iniciativa, va explicar que la seva entitat és autogestionada i integrada per persones que han tingut un problema de salut mental o malestar emocional. No hi ha distinció entre professionals i persones usuàries. A més, va compartir que fan tallers de sensibilització des de l’ESO fins a Batxillerat, així com xerrades específiques per a alguns graus, com a auxiliars de medicina, psicologia, medicina, etc.

En aquesta taula, Silvia García, acompanyant terapèutica i peer to peer, va assenyalar que el diagnòstic així com altres conceptes com “l’adherència al tractament” o la “consciència de malaltia” són claus per aturar la injustícia epistèmica. Silvia va afegir que l’autoestigma és una conseqüència de l’estigma que hi posa la societat. Però no és autoestigma, és estigma social.

José Arcadio, expert per experiència, va exposar la seva situació abans, durant i després d’una crisi. Com se sentia, quins recursos va utilitzar, i a qui agraeix el suport i l’acompanyament (amics, professionals, col·lectiu…), i va subratllar que “si hi ha experts per experiència en aquestes jornades, és perquè hi ha hagut un canvi de paradigma”. I també va afegir que “el canvi en salut mental vindrà quan s’hi incorpori el nostre coneixement”.

Finalment, les XI Jornades Tècniques de RED ISEM a València van concloure amb Luis Pelegrín, president de la FEARP, que també té entre els seus objectius generar i compartir coneixement, i Silvia Maraver, gerent de FAISEM, que va destacar la importància de lexperiència en primera persona en l’àmbit professional. Tots dos van coincidir que les iniciatives donaran més possibilitats a les persones usuàries que s’atenen si se segueix treballant de manera col·laborativa.

Dia 24 – Visita als recursos de la Fundació SASM i Assemblea General d’ISEM i ADECEM.

Després de poder visitar el Centre Cultural del Carme i el centre de València, el dia 24 els assistents es van dividir en dos grups. Les persones que van assistir a l’Assemblea General d’ISEM i ADECEM i els que van visitar els recursos de la Fundació SASM. Per finalitzar el dia, es va celebrar una experiència gastronòmica a l’Albufera, incloent-hi tast de vins i passeig amb barca.

Conclusions

El paper de les persones amb experiència pròpia a l’àmbit de la salut mental és fonamental per diverses raons:

  • Perspectiva única: aporten una visió àmplia i realista d’un repte de salut mental, cosa que enriqueix enormement la comprensió dels professionals i el públic general.
  • Reducció de l’estigma: perquè ajuden a desmitificar els reptes de salut mental i combatre els prejudicis socials.
  • Apoderament: la participació activa en esdeveniments com les XI Jornades Tècniques de Xarxa ISEM demostra que les persones amb trastorns mentals poden ser agents de canvi i experts en la recuperació.
  • Millora dels serveis: les experiències i opinions són crucials per a desenvolupar i millorar els models d’atenció i els serveis de salut mental.
  • Suport entre iguals: poden oferir un suport únic a altres persones que estan passant per situacions semblants, basat en la comprensió mútua i lexperiència compartida.
  • Innovació: aporten idees i solucions innovadores basades en les pròpies experiències que poden no ser evidents per als professionals.
  • Humanització de l’atenció: la participació ajuda a recordar que darrere de cada diagnòstic hi ha una persona amb una història única, promovent un enfocament més humà i centrat en la persona.
  • Esperança i recuperació: en compartir les històries de recuperació, ofereixen esperança a altres que estan lluitant amb problemes de salut mental, facilitant-ne així la recuperació.
  • En el context de les XI Jornades Tècniques de Red ISEM, la inclusió de persones amb experiència pròpia com a ponents i moderadors (com Silvia García Esteban i José Arcadio Marín) reflecteix aquest canvi de paradigma cap a un enfocament més inclusiu i participatiu en la salut mental. Això subratlla la importància de considerar les persones amb experiència en trastorns mentals no només com a receptors d’atenció, sinó com a experts valuosos les veus dels quals són essencials per a l’avenç en el camp de la salut mental.

En resum, les jornades no només van destacar pel contingut científic i social, sinó també pel component humà, cosa que les converteix en un esdeveniment significatiu per a l’avenç en salut mental a l’estat espanyol.

Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca al títol
Cerqueu contingut
Post Type Selectors
Cerca a les publicacions
Ves al contingut