BCN Salut Mental, associació amb vocació comunitària de la qual forma part la Fundació juntament amb cinc entitats més, ha obert la convocatòria de la tercera edició del Premi Dr. Pep Fàbregas de Recerca i Innovació Assistencial en Salut Mental Comunitària.
El certamen té per objectiu reconèixer el millor projecte de pràctica assistencial innovadora i participativa en salut mental comunitària, que s’haurà de desenvolupar al llarg de dos anys a partir de l’adjudicació del guardó.
Poden optar-hi tots aquells professionals de la salut mental que desenvolupin activitat en qualsevol centre o servei de salut mental i addiccions de la xarxa pública de Catalunya, tant de forma individual com col·lectiva.
Per a la valoració dels projectes, el jurat -integrat per membres de la Comissió Tècnica Assistencial i professionals externs de reconegut prestigi- tindrà en compte l’interès i el caràcter innovador de la pràctica assistencial proposada, així com la seva viabilitat i aplicabilitat en dispositius de salut mental comunitària i la claredat expositiva de la memòria presentada.
Les bases del premi, que té una dotació de 14.000 euros, es poden consultar en aquest enllaç. La presentació de candidatures es tancarà el 10 de novembre d’aquest any.
El lliurament del guardó es realitzarà durant la XI edició de la Jornada Tècnica de BCN Salut Mental, que es durà a terme el 24 de novembre de 2023 al Col·legi de Metges de Barcelona.
Reconeixement a una tasca en favor del model comunitari d’atenció
El nom dels premis ret homenatge al Dr. Josep Fàbregas (1945-2014), que fou un pioner al nostre país en la manera d’entendre i practicar l’atenció a la salut mental i va ser un dels precursors del model comunitari d’atenció a la salut mental. Fàbregas va posar èmfasi en la relació amb el pacient com a eina terapèutica de primer ordre i en l’atenció centrada en la persona, fomentant-ne la recuperació,la inserció social i el ple exercici de la seva ciutadania.
La seva expertesa i tarannà innovador van possibilitar el desplegament de nous dispositius assistencial d’àmbit comunitari com foren els hospitals de dia. En aquest sentit, fou el creador del primer hospital de dia comunitari de la ciutat de Barcelona, l’any 1980. La seva feina va ser determinant per a crear i desenvolupar la Xarxa de Salut Mental a Catalunya tal com la coneixem avui en dia.