Divendres 13 de desembre la Fundació Congrés Català de Salut Mental va presentar al Col·legi de Metges de Barcelona els resultats d’un estudi dut a terme pel grup d’antropologia mèdica de la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya. La trobada, promoguda pel Comitè d’ètica assistencial de la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM), va posar de manifest que els efectes indesitjats, de tipus físic i psicològic, dels fàrmacs anomenats antipsicòtics persisteixen malgrat no obtenir els resultats esperats malgrat en el compliment regular del tractament.
L’estudi, presentat per Àngel Martínez i Asun Pié assenta les bases per la implementació de projectes pilot amb el CSMA Nou Barris i el CSMA-2 de Badalona partint de grups focals amb persones usuàries, cuidadores i professionals i propiciant punts de trobada des d’una perspectiva de drets i d’eliminació d’estigma.
El projecte es va iniciar a l’any 2017 recollint iniciatives dutes a terme a d’altres països i desembocarà també en l’elaboració d’una guia a partir de la recerca participativa feta amb els CSMA esmentats, Ràdio Nikosia, la Cooperativa Aixec i la Fundació Congrés Català de Salut Mental, entre d’altres. La guia es publicarà al gener i tot el projecte ha comptat amb el suport de les beques de recerca Recercaixa.