El director de la Fundació, Alfons Santos, participar a les X Jornades Tècniques de Red ISEM que van tenir lloc els dies 22, 23 i 24 de maig a Toledo. Es tracta d’una sessió de transferència de coneixement i experiència en salut mental que realitza Red ISEM dues vegades a l’any.
Aquest any la temàtica de les jornades es va centrar en tots els recursos i oportunitats que ofereix el territori de les entitats de la xarxa i de les que poden servir a l’hora d’oferir i revisar els models assistencials, de suport mutu i de continuïtat en salut mental.
Durant la sessió, que va portar per títol “En primera, segona i tercera persona”, les entitats van debatre i decidir sobre les accions i estratègies en xarxa que es realitzaran des de la plataforma.
La ponència inaugural va anar a càrrec de Damián Alcolea, formador, conferenciant i autor, que va reflexionar sobre la cerca de sentit de la vida de la persona a la conferència “El poder transformador de compartir la nostra pròpia història”. Va parlar del suïcidi i dels recursos d’atenció per a la ideació i la temptativa. Alonso va destacar la importància que les persones amb problemes de salut mental expliquin la seva pròpia experiència per evitar l’estigma i conscienciar la societat.
També es van celebrar diverses taules rodones. Al col·loqui “La construcció formal de la figura de suport mutu” es va posar de manifest com el suport mutu afavoreix el procés de recuperació, També es va constatar que els resultats indiquen que aquesta figura millora l’autoestima i redueix l’autoestigma.
A la taula “Mesures de suport a la capacitat jurídica. La norma, la nostra realitat, dilemes i reptes”, on es va assenyalar que la normativa legal s’ha d’aplicar a la persona usuària i que cal tenir en compte la seva opinió i s’ha de modificar si la situació canvia.
Els integrants del debat “Dialogant. El context residencial. Revisar els models i identificar bones pràctiques en clau temporal, assistencial, convivencial i continuïtat” van debatre sobre la idea de mantenir les persones amb problemes de salut mental a la llar o canviar les fórmules de supervisió a l’atenció amb vista a respectar els seus drets i mantenir un criteri el més objectiu i professional possible en la presa de decisions.
“Bones pràctiques a l’acció comunitària” es va destacar la importància d’allò comunitari en la recuperació i l’atenció en salut mental.
Conclusions
A manera de conclusió, es va destacar la importància de donar veu i cabuda a les persones amb problemes de salut mental. Un espai que ha de trobar el seu camí a la societat per ajudar a trencar tota mena d’estigma i millorar la vida de les persones amb problemes de salut mental.
Es va debatre sobre les fórmules de supervisió amb l’objectiu de mantenir un criteri el més objectiu i professional possible en la presa de decisions, fet que ajuda les entitats a tenir més en compte els drets de les persones amb problemes de salut mental.
També es va poder reflexionar sobre com allò comunitari és transcendental en els processos de recuperació.
Aquestes jornades tècniques serveixen, per una banda, per oferir un espai per a compartir models, bones pràctiques i projectes i iniciatives innovadores, però també per acostar posicions i cocrear el futur professional i social de la salut mental.