Després d’una primera sessió celebrada al maig, el Comitè d’Ètica Assistencial de BCN Salut Mental es va reunir dijous 20 de juny, també a la Casa Groga i a petició del Servei d’Inserció Laboral de la Fundació, per a continuar abordant i compartint dilemes ètics dins el marc dels serveis d’inclusió laboral. La sessió es va fer amb la incorporació de la mirada en primera persona d’Albert Piquer, president de Federació Veus.
En una presentació inicial, Piquer va descriure el canvi, també en àmbit laboral, inehrent al desplegament dels Quality Rights dins l’actual Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD). En aquest marc Piquer també va explicar l’aposta de la Federació Veus per la feina amb suport i en igualtat de drets i no de la feina protegida en centres especials de treball. També va subratllar que paradoxalment, tot i la centralitat social atorgada a la feina com a esfera d’inclusió i de relacions, les condicions del lloc són un dels orígens principals de malestar emocional i una rèmora per a combatre l’estigma.
Els dilemes inicials plantejats pel Servei d’Inserció Laboral per a iniciar el debat van ser dos: què passa quan una persona atesa s’interessa per ofertes amb alt component de precarització i què fer quan la valoració tècnica des dels serveis no s’adequa amb la demanda de la persona. Durant una hora, l’intercanvi d’experiències va posar en relleu l’auge d’ofertes en entorn protegit i en empreses amb afany de lucre, pels menors costos salarials comparatius després d’apujar-se el salari mínim.
Un altre element reiterat, també com una oportunitat, és la manca de cultura i d’implicació empresarial tant per afavorir el benestar emocional al lloc de feina com a l’hora d’esdevenir vector d’inclusió en salut mental, com passa a l’entorn de la discapacitat física. Es va assenyalar també les dificultats de traduir conceptes de model nascuts en un marc anglosaxó amb més rotació a les feines i una altra cultura de mobilitat laboral. Com a conseqüència, es va apuntar que són necessaris encara canvis legislatius en l’àmbit laboral per a facilitar els canvis i, també, visibilitzar les dissonàncies col·lectivament i des de les entitats.
A l’acte hi van participar 20 persones provinents de totes les entitats de BCN Salut Mental i va comptar amb tot l’equip del Servei d’Inserció Laboral de la Fundació i també amb la participació de Marisa Rosa i Lluïsa Terrades per part del Patronat de la Fundació. Una tercera trobada de la CEA, al juliol, permetrà extreure conclusions dels aspectes tractats i explorar propostes de millora conjuntes al sector.